A Ving Tsun Kung Fu rövid bemutatása

Az egyik legismertebb és elismertebb kínai harcművészeti irányzat, amelynek ősi gyökerei a legendás Shaolin kolostorig nyúlnak vissza. A modern kor változásaihoz alakulva sokrétű tartalmat ad követői számára, a sportmozgás szerepén kívül hozzájárul a hatékony önvédelmi készségszint elsajátításához, az önbizalom növekedéséhez és ezzel együtt a személyiség kedvező fejlődéséhez. Szellemi - ideológiai háttere révén kiváló eszköz a mindennapi élet konfliktusainak kezelésében.

Mozgásanyaga egyszerű, bárki számára könnyen elsajátítható, életkortól függetlenül. 

Technikai repertoárja három pusztakezes, egy eszközös (fabábu) és két fegyveres (hosszú bot és páros kés) formagyakorlatban kerül elsajátításra. Jellegzetes gyakorlata az úgy nevezett "Tapadós Kéz", ami a stílus védjegyének számít, és a támadó és védekező reflexek csiszolását szolgálja. 

A kezdő szinten az alapok tökéletes elsajátítása a legfontosabb, majd a későbbiek folyamán a haladók számára ezek univerzális felhasználására kerül sor a gyakorló küzdelmek (sparring) során. 

Az edzést kiegészítik különböző eszközös - pontkesztyű, rúgópajzs, gyors-labda, zsákolás, ugrókötél - gyakorlatok, amelyek a sokrétű, komplex képzést hivatottak elősegíteni. A foglalkozásokat mindig erősítő és nyújtó gyakorlatok zárják.

Széles körben csak 1950-től vált ismertté, amikor a stílus Nagymestere, Yip Man nyilvánosan oktatni kezdte Hong Kong-ban. A '70-es évektől nagy érdeklődés mutatkozik a Ving Tsun Kung Fu iránt, ami ma is tart, ez a világsztár Bruce Lee filmjeinek betudható, aki maga is Yip Man és Wong Shun Leung tanítványa és a Ving Tsun stílus gyakorlója volt, 20 éven keresztül. A Yip Mant követő időszak, a 70-80-90-es évek legnagyobb mestere Wong Shun Leung volt, aki versenyzői pályafutása során 60 győztes mérkőzést vívott különböző stílusok ellen, ezzel megalapozva a Ving Tsun világhírét. Európában Philipp Bayer nevéhez fűződik a Ving Tsun oktatása, ő 14 éven keresztül tanult Hong Kongban Wong Nagymestertől. Az érdeklődőknek 1983-tól van lehetőségük az általa alapított nemzetközi szervezetben - Ving Tsun Kung Fu Association Europe - elsajátítani ezt a kínai harcművészeti irányzatot. Mára gyakorlatilag a kontinens minden országában jelen vannak az Egyesület érdek képviseletei. Magyarországon 1998-tól Philipp Bayer közvetlen tanítványa, Czakó Norbert oktatja a WSL-Ving Tsun Kung Fut.

Ahogy anno Yip Man és Wong Shun Leung hong kongi iskolájában sem volt soha, így a Philipp Bayer Ving Tsun rendszerben sincsen fokozatrendszer, nincsenek övek, sem pedig vizsgák. Nincsen drága, kötelező uniformis, mindenki abban edz, ami számára kényelmes. A képességek és készségek egyénre szabottan fejlődnek, a Kung Fu speciális, individuális oktatási módszertanai által.   

A Ving Tsun 
Egy Dél-Kínai Kung Fu Stílus

Története a 17. század végéig nyúlik vissza. Ip Man nagymester történetei alapján, Ng Mui-al kezdődött a Wing Tsun története. Ng Mui apácanő a Henan Shaolin Templomban élt és tanult elvonulva a világ elől. Kangxi császár (Qing dinasztia) urakolkodása alatt (1662 - 1722) a Shaolin templomot lerombolták és felégették. Úgy hitték minden mester és tanítvány odaveszett a csatában, ám Ng Mui-nak és négy mestertársának sikerült megmenekülnie. Ők voltak az "5 öreg mester": Ng Mui ("Wing Tsun" stílus), Pak Mei ("Fehér Szemöldök" stílus), Fung Do Tak ("Fehér Tigris" stílus), Miau Hin ("Choy Li Fut" stílus), Jee Sin Sim See ("Hung Gar" stílus).

Ng Mui és Yim Ving Tsun

Ng Mui a csata után a Fehér Daru templomba menekült, a Daliang hegyek közé. Ott találkozott a 15 éves Yim Ving Tsun-nal. Yim Ving Tsun elmesélte Ng Mui-nak, hogy egy helyi bandita kényszerített házasságra akarja bírni és, hogy rettenetesen fél tőle. Ng Mui olyan tudást akart átadni Yim Ving Tsun-nak, amelyet hatékonyan tud alkalmazni a kérője ellen. Az apácanő elkezdte Yim Ving Tsun-nak tanítani a Shaolin templomban tanultak, egy olyan letisztult elegyét, amely kizárólag a legfontosabb és leghatékonyabb technikákat tartalmazta. Ekkor a stílusnak még nem volt neve. A legenda szerint Ng Mui-t egy kígyó és egy daru küzdelme ihlette meg. Ezen új stílus elsajátítása után, Yim Ving Tsun le tudta győzni kérőjét és megmenekülhetett a kényszerházasság elől. Yim Ving Tsun elsajátította az akkor még névtelen stílust.

Yim Ving Tsun

Később Yim Ving Tsun feleségül ment Leung Bok-Chau-hoz, aki egy sókereskedő volt. Yim Ving Tsun-nak férje volt az egyetlen tanítványa. Leung Bok-Chau felesége halála után, "Ving Tsun Kuen"-nek, azaz a "Gyönyörű Tavasz Öklének" nevezte el a stílust Yim Ving Tsun emlékére. A házaspár rengeteget fejlesztett, finomított a stíluson és hozzájuk köthető a legendás "Chi Sao", azaz a "tapadós kezek" gyakorlat is. Leung Bok-Chau elkezdte tanítani saját nagybácsiját, Leung Lan Kwai-t. Leung Lan Kwai két mester tanított, Leung Yee Tai-t és Wong Wah Bo-t. A Ving Tsun Hosszúrúd technikát (Look Dim Boon Kwun) Leung Yee Tai illesztette be a Ving Tsun rendszerébe, Wong Wah Bo pedig a Ving Tsun szabadharci technikáinak oktatási rendszerét hozta létre.

Leung Jan

A Ving Tsun családfa következő személye nem más, mint Leung Jan (1826 - 1901), akit a Ving Tsun királyaként emlegettek Foshan-ban. Leung Jan "Dit Da" gyógyító volt, ami a harcművészetek által gyakorolt tradicionális kínai gyógyítást jelent. Dit Da gyakorló volt például a legendás Wong Fei Hung is. Leung Jan 18 éves volt, amikor Leung Yee Tai tanítani kezdte. Amikor Leung Yee Tai minden tudását átadta Leung Jan-nak, bemutatta mestertársának, Wong Wah Bo-nak, hogy Ő folytathassa Leung Jan tanítását, így Leung Jan megtanulta egy egész Ving Tsun rendszert. Leung Jan számos alkalommal bizonyította harci tudását az általa megnyert harcművész versenyekkel. 

A neve ismertté vált, mindenki tisztelte és a Ving Tsun királyaként emlegették. 1870-es évektől Dit Da gyógyítóként segített az embereken és közben tanítványokat fogadott. Leung Jan egészsége az 1880-as évek végén romlani kezdett. Fiai és tanítványai elköltöztek Foshan-ból, így Leung Jan-nak nem maradt örököse. Leung Jan gyermekeiről nagyon kevés információnk van, de annyit tudunk, hogy Leung Bik (1845 - 1911) volt az, akinek apja a legtöbb tudást adta át. Leung Bik Foshan-ból Hong Kong-ba költözött, hogy vállalkozást alapítson. A családfában felmerül Leung Jan egy másik fia, Leung Chun neve is, ám Ő nagyon fiatalon elhunyt. 

Leung Bok-Chau elkezdte tanítani saját nagybácsiját, Leung Lan Kwai-t. Leung Lan Kwai két mester tanított, Leung Yee Tai-t és Wong Wah Bo-t. A Ving Tsun Hosszú rúd technikát (Look Dim Boon Kwun) Leung Yee Tai illesztette be a Ving Tsun rendszerébe, Wong Wah Bo pedig a Ving Tsun szabad harci technikáinak oktatási rendszerét hozta létre.

Leung Bik

Az idősödő Leung Jan 1888-ban tanítani kezdte Chan Wah-Shun-t, a pénzváltót. Chan Wah-Shun (1849 cca. - 1913) elsajátított a teljes Ving Tsun rendszert és a Dit Da gyógyítást Leung Jan-tól. Chan Wah-Shun-nak összesen 16 tanítványáról tudunk, ám közülük a leghíresebb és legkiválóbb tanítványa Ip Man (Yip Man). Chan Wah-Shun halála után, Ip Man Hong Kong-ba utazott, ahol találkozott Leung Bik-el. Leung Bik folytatta Ip Man nagymester tanítását és Hong Kong-ban Ip Man nagymester elsajátította a Ving Tsun teljes rendszerét.

Yip Man

(1893.10.01 - 1972.12.02.) egy gazdag család gyermekeként született Foshan-ban, és tradicionális kínai neveltetést kapott. 12 éves volt, amikor 1906-ban Chan Wah-Shun tanítványává fogadta, ekkor mestere 57 éves volt. Ip Man nagymester volt Chan Wah-Shun utolsó tanítványa. 1909-től Chan Wah-Shun romló egészségügyi állapota miatt nem tudta tovább tanítani Ip Man-t. A nagymester tanításait Chan Wah Shun, egyik legidősebb tanítványa Ng Chung-Sok vette át. A 16 éves Ip Man Hong Kong-ba költözött. Hong Kong-ban híre ment, hogy Chan Wah-Sun és Ng Chung-Sok tanítványa a városba érkezett. Egyik osztálytársának (Lai) édesapja nagy harcos hírében állt Hong Kong-ban és egy baráti küzdelemre hívta ki Ip Man-t, amit ael is elfogadott. Egy vasárnap délután Ip Man ellátogatott a párbaj helyszínére, ahol meglátta kihívóját. Egy idősödő úr nézett vele szembe, ezért Ip Man teljesen biztos volt győzelmében.

A párbaj elkezdődött és a kihívó könnyű szerrel legyőzte Ip Man-t. Ip Man egy második párbajt kért az idős úrtól, amit az idős úr mosolyogva el is fogadott. A második alkalommal is könnyedén győzedelmeskedett az őszülő mester. Ip Man nem értette mi történt, hiszen még sohasem találkozott ilyen precizitással, könnyedséggel, erővel és gyorsasággal. Ip Man egy szó nélkül, csalódottan távozott a párbaj helyszínéről. Egy héttel később Lai elmondta Ip Man-nak, hogy édesapja nem más, mint Leung Bik. Az a Leung Bik, aki a "Wing Tsun Király" Leung Jan fia, és aki a Ip Man mesterét Chan Wah-Shun-t is tanította. Ip Man-t ezután Leung Bik tanította, egészen 1911-ben bekövetkezett haláláig.

1917-ben a 24 éves Ip Man visszatért Foshan-ba, és rendőrtisztként dolgozott. Ekkor még nem indított hivatalosan Ving Tsun iskolát, csak néhány rokonát és kollégáját tanította. Később Ip Man feleségül vette Cheung Wing-Sing-et és négy gyermekük született. Két fiúk Ip Chun, Ip Ching és két lányuk Nga-Sum és Ip Nga-Wun. Ebből az időszakból Ip Man hat tanítványáról tudunk: Chow Kwong-Yue (周光裕), Kwok Fu (郭), Lun Kah (倫佳), Chan Chi-Sun (陳志新), Xu He-Wei (徐和威) and Lui Ying (呂應). Közülük Chow Kwong-Yue volt a legjobb, de kereskedő munkája miatt abbahagyta a Ving Tsun-t. Kwok Fu és Lun Kah Foshan-ban és Guangdong-ban tanítottak később. Chan Chi-Sun és Lui Ying Hong Kong-ba költöztek és nem fogadtak tanítványokat.

A második Kínai-Japán háború (1937 - 1945) alatt Ip Man Guangdong-ban lakott Kwok Fu tanítványával és csak a háború végén tért vissza Foshan-ban, ahol folytatta munkáját rendőrtisztként. 1950-ben Ip Man és családja Makaón keresztül Hong Kong-ba menekült. Hong Kong-ban Ip Man elkezdett Ving Tsun-t oktatni. Az iskolája sajnos nem volt sikeres, mert a tanítványai csak néhány hónapot töltöttek Hong Kong-ban. Kétszer költöztette iskoláját. Először Castle Peak Road-ra Sham Shui Po-ba, később pedig Lee Tat Street-re Yau Ma Tei-be. 

Ebben az időszakban néhány tanítványa Ving Tsun mesterré vált és elkezdték oktatni Ving Tsun-t saját iskolájukban. Ip Man tanítványai sokszor mérték össze tudásukat más harcművészekkel és sorozatos győzelmeik miatt a Ip Man nagymester iránti tisztelet egyre csak növekedett Hong Kong-ban, nagy hírnévre tett szert. 1967-ben Ip Man nagymester megalapította a Ving Tsun Athletic Association-t Hong Kong-ban, ami nagy sikernek örvendett.

A nagymester utolsó napjait a Tung Choi Street 149. alatti lakásában töltötte, míg 1972. december 2-án (7 hónappal Bruce Lee halála előtt) súlyos betegségben elhunyt. A Hong Kong-i Wo Hop Shek temetőben lelt végső nyughelyére.

Ip Man nagymester hatalmas örökséget hagyott maga után. Ez az örökség a Ving Tsun Kung Fu, amit nélküle, ma már senki sem ismerne. Ip Man nagymester és a Ving Tsun az elmúlt évtizedben teljesen beépült a köztudatba, az életéről szóló filmek révén, melyekben Donnie Yen alakítja a nagymestert.

Ip Man nagymester híres tanítványai: Leung Sheung, Lok Yiu, Chu Shong-Tin, Leung Ting , Wong Shun Leung, Moy Yat, Ho Kam Ming, Victor Kan, Tang Sang, Lo Man Kam (unokaöccse), Ip Chun (fia), Ip Ching (fia), Bruce Lee (Lee Siu-Ling)